Op het nieuws gaan veel berichten rond over het BMI van corona patiënten die op de IC liggen. Niet alleen in Nederland, maar ook in China en andere landen heeft 60 tot 80 procent van die patiënten overgewicht. De artsen gebruiken BMI om te bewijzen dat de patiënten overgewicht hebben, maar is dat wel een betrouwbare manier om je gezondheid mee te berekenen? Wij bij Gympact vinden van niet en leggen in dit artikel uit waarom. Lees dus snel verder!
Wat is BMI?
BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Het berekent de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Volgens het voedingscentrum geeft het ‘een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht’. Bij een BMI van 25 tot 30 is er volgens hen sprake van matig overgewicht. Vanaf 30 spreekt men van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Op de site van de zorgwijzer staat ook dat BMI een betrouwbare manier is om je fysieke toestand te berekenen. Zorgwijzer voegt er nog aan toe dat je buikomtrek meten en rekening houden met leeftijd, geslacht en lichaamsbouw belangrijk is.
Wat deze test niet doet, is het meten van de verhouding spiermassa ten opzichte van vetmassa. Het gebruiken van BMI is alleen betrouwbaar voor iemand met een heel gemiddelde bouw, maar hoe weet je of jij ‘gemiddeld’ bent? En is dat niet iets wat continue veranderd? Laten we een voorbeeld nemen om aan te tonen dat het BMI niet klopt.
Voorbeeld
Sara wil graag weten of zij gezond is. Sara is een rugbyspeelster. Ze heeft gespierde armen en benen, want ze sport heel veel en eet gezond. Sara voert d’r gegevens in: 170 cm lang en 75 kg. Ze heeft een BMI van 26, aldus overgewicht. Later gaat ze naar een sportschool om d’r gezondheid opnieuw te laten meten. Bij de sportschool gebruiken ze vetpercentage als middel. Sara heeft een vetpercentage van 20%, wat voor een vrouw aan de lage kant is. Hierom is het BMI niet altijd een goede manier om je gezondheid mee te meten, vooral niet als je sportief bent.
Vetpercentage als indicator voor gezondheid?
Bij Gympact geloven we dat het meten van je vetpercentage het best aantoont of je gezond bent en of je vooruitgang boekt. We hebben klanten die in gewicht aankomen, maar in vetpercentage dalen. Als je die vooruitgang zou meten met behulp van BMI, zou je denken dat je ongezonder bent geworden.
Hoe doen we zo’n meting van je vetpercentage? Wij gebruiken huidplooimetingen. Met behulp van een tang meten we op 14 verschillende plekken hoeveel vet daar zit. Dan krijgen we informatie over een aantal dingen: vetpercentage, vetverdeling (waarmee we je voedingspatroon kunnen schetsen, te veel suiker eten komt vaak naar voren bij de buik), hormoonbalans en kwaliteit van je voeding.
We maken ook gebruik van verschillende soorten testen waarmee we algemene fitheid, conditie en kracht meten. Als je daar geïnteresseerd in bent, hebben we daarover een aparte blog voor je geschreven. Voor nu hopen we je geïnformeerd te hebben over de onbetrouwbaarheid van een BMI-score. Het zegt weinig over je gezondheid en kan een heel verkeerd beeld schetsen van je vooruitgang. Let dus vooral op je vetpercentage of fitheid om te kijken of je vooruitgang boekt. Vraag onze coaches om hulp als je niet goed weet hoe je je vooruitgang het best kunt meten.
Bronnen:
- https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/veel-coronapatienten-op-ic-hebben-overgewicht
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx
Gympact Volendam
Vogelzand 27
1132 MJ Volendam
E-mail: Info@gympact.nl
Postjesweg 128 G
1061 AX Amsterdam
E-mail: info.amsterdam@gympact.nl